Αντιδρώντας στις μεθοδεύσεις αυτές και με σύνθημα "Το νερό δίνει ζωή, δεν πωλείται", οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν τετράωρη στάση εργασίας 10 π.μ. - 2 μ.μ. και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, στις 11 π.μ., απέναντι από τον "Μεγάλη Βρετάνια", όπου έχει προγραμματιστεί η συνέλευση των μετόχων.

Από τα χρωστούμενα προς την ΕΥΔΑΠ, εξήγησαν οι ομιλητές, λογιστικοποιημένα είναι τα 350 εκατ. ευρώ, οι οφειλές των δήμων, ενώ στα μη λογιστικοποιημένα περιλαμβάνονται οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της περιόδου 2000-2010, οι οποίες ανέχονται στα 300 εκατ. ευρώ, και άλλα 420 εκατ. ευρώ, κυρίως απαιτήσεις συντήρησης έως το 2008. Συνολικά 720 εκατ. ευρώ που δαπάνησε η ΕΥΔΑΠ για λογαριασμό του Δημοσίου. Αναρωτήθηκαν δε τι θα πουληθεί, καθώς δεν έχει αποτιμηθεί η πραγματική αξία των παγίων της ΕΥΔΑΠ -διυλιστήρια, δίκτυο ύδρευσης, βιολογικοί καθαρισμοί-, περιουσία που η αξία της εκτιμάται πως υπερβαίνει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Πλήρης απογραφή και αποτίμηση των πάγιων περιουσιακών στοιχείων είχε αποφασιστεί, από το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ, να γίνει πριν από δύο χρόνια, όπως αναφέρθηκε, αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε. Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι απαιτούν από το Δημόσιο να καταβάλει όλες τις οφειλές του ώστε η ΕΥΔΑΠ να είναι οικονομικά αυτοδύναμη για να μπορεί να διασφαλίσει άριστο ποιοτικά νερό και συνθήκες άριστης υγιεινής μέσω του δικτύου αποχέτευσης σε όλους τους πολίτες του Λεκανοπεδίου.

Παγκόσμια τάση η επάνοδος στον δημόσιο έλεγχο

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Β. Δημούδης, παρουσίασε μελέτη της διεθνούς Ερευνητικής Ομάδας Δημόσιων Υπηρεσιών (PSIRU), από την οποία προκύπτει ότι η τάση, πλέον, σε όλο τον κόσμο (εκεί όπου το νερό ιδιωτικοποιήθηκε), είναι οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης να επανέρχονται υπό δημόσιο έλεγχο αφού αποδεδειγμένα οι ιδιώτες μόνον κερδοσκοπούν, αφήνοντας πίσω τους συντρίμμια (ακριβό και κακής ποιότητας νερό, ξεχαρβαλωμένα δίκτυα κ.ά.).

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών κατά της εμπορευματοποίησης του νερού, στην οποία συμμετείχε και η Ομοσπονδία Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, από την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν 16.000 υπογραφές οι οποίες παραδόθηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών για να τις διαβιβάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΑΥΓΗΣ